Heel Parijs fietst!

Het Parijse fietsenplan ofwel: Vélib' (vélo + libre), dat in 2007 werd gelanceerd, was een groot succes. Begrijpelijk, want het is een buitengewoon handig systeem waarbij de stad Parijs duizenden fietsen beschikbaar stelde. 

Vernieuwing
Na tien jaar kwam er een nieuwe exploitant, Smovengo. De overname verliep niet echt gladjes, onder andere ook doordat er ook elektrische fietsen te huur worden aangeboden. Daardoor moesten alle ‘fietsstations’ verbouwd worden, en het heeft lang geduurd voordat alle stations klaar waren. Inmiddels is de zaak op orde, en kan iedereen weer genieten van de vélib-fiets. De elektrische fietsen zijn blauw, de 'gewone' groen. Nieuw is dat je bij een vol station toch je fiets kwijt kunt, door hem dichtbij een andere fiets neer te zetten en vast te maken.

Het kopen van een abonnement is niet bij alle stations mogelijk. Het gaat het eenvoudigste via internet. De gebruiksaanwijzing van Vélib’ (ook te zien op pagina 10 in de fietsgids) is dus niet meer actueel, maar het gaat nu als volgt:

Eerst moet u een ‘pass’ aanschaffen; daarmee  kunt u een fiets pakken. 

Een 'pass' aanschaffen doet u op de site: www.velib-metropole.fr, met een creditcard. U kunt kiezen voor een ‘pass V-Découverte’ (5 euro, 24 u geldig), of een ‘pass V-Séjour’ (15 euro, 7 dagen geldig). Als u de ‘pass’ met behulp van uw creditcard hebt aangeschaft, krijgt u het nummer van uw pass, 8 cijfers, en moet u een geheime code van 4 cijfers aangeven. In de loop van deze procedure moet u ook nog een keer aangeven dat u de regels voor het gebruik heeft gelezen, en daarmee akkoord gaat. (Probeer niet een ‘abonnement’ te nemen, want daarvoor heeft u een Pass  Navigo nodig, een ov kaart, en die heeft u niet, als niet-Parijzenaar.)

En nu een fiets.

U gaat naar een fietsstationnetje, en zoekt een fiets uit. Op het toetsenbord op het stuur van die fiets toetst u eerst de V in. Daarna het nummer van uw abonnement, dan weer de V, en dan uw geheime code, afgesloten met een V. Als het goed is, verschijnt dan een V, en kunt u de fiets lostrekken uit zijn vergrendeling aan het paaltje. Soms verschijnt een ‘stopteken’ en dat geeft aan dat er iets aan de fiets mankeert, en dus niet te gebruiken is. 

Kosten Vélib'

Naast de kosten voor de pass zijn de kosten voor het huren van de fiets:

Het eerste halfuur is gratis (voor een elektrische fiets 1 euro),

Elk volgende halfuur kost 1 euro (voor een elektrische fiets 2 euro).

Brengt u uw fiets telkens binnen een half uur terug naar een stationnetje, en pakt u vervolgens opnieuw een fiets (dat kan dezelfde zijn), dan blijft u dus voortdurend binnen het gratis eerste halfuur (of binnen het eerste halfuur voor 1 euro, als u een elektrische fiets pakt).

Meer details vindt u op www.velib-metropole.fr, Uiteraard is het handig om ook de app op uw mobiel te installeren.

Hoe dan ook: wil je gewoon lekker een dagje fietsen in Parijs, zonder gedoe met fietsen pakken en weer terugzetten, huur dan een fijne fiets bij ‘Paris à vélo’, niet ver van de Place de la Bastille. Adresgegevens staan op de pagina ‘Fiets huren’, samen met de adressen van nog een aantal verhuurders.

Deel deze pagina